037.35.00.777  062.443.010

Dostupni u centru grada.

Stručnost na prvom mestu.

Kućna terapija sa našom dijagnostikom.

4d ultrazvuk300

trudnica300

kontracepcija300

Unutrašnjost materice i karlice se,ponekad,ne može dovoljno sagledati ,ginekološkim pregledom, ultrazvukom i rentgenom. Kod takvih slučajeva potrebno je uraditi određene ginekološke intervencije,one se zovu invazivne dijagnostičke procedure. Tu spadaju: laparaskopija i histeroskopija. To znači da se pacijentkinje, pored lekovima, tretiraju i hiruškim procedurama. One se se mogu sprovoditi u isto vreme kada i navedene dijagnostičke procedure.To su minimalno invazivne metode,koje znatno olakšavaju kako pacijentima tako i lekarima jer se brže, lakše i sa mnogo manjim rizikom dolazi do željene dijagnoze i efekta.

1Histroskopija je endoskopska metoda kojom se uz pomoć tankih optičkih instrumenata i svetala ulazi u materičnu duplju,pregleda se materična šupljina i po potrebi odstranjuju patološki nalazi.

Napretkom tehničkih disciplina, konstruisan je današnji histeroskop prečnika 4 mm dužine 300 mm sa priključkom za hladno svetlo i kameru težine 50 – 60g , kojom se slika prenosi na ekran uvećana od 10 -150 puta.

U matericu se ubacuje tečnost ili gas CO2 radi širenja i boljeg prikaza. Intervencija se radi u opštoj ili u  lokalnoj anesteziji .

Nakon dilatacije grlića materice uvodi se resectoskop (insrument za operacije) sa optikom u materičnu duplju pod kontrolom kamere.

Uz pomoć optike i svetla sagleda se materična duplja i uočene promene : urodjene pregrade, miomi, polipi, hiperplastični endometri, karcinom, zaostale spirale.

2 Konizacija grlića materice – predstavlja intervenciju kojom se uklanja konus grlića materice kod premalignih lezija i početnih oblika karcinoma koji se stručno zove;carcinoma in situe.

To je terapijska i dijagnostička procedura. Operacija traje oko sat vremena, za pripremu je potreban jedan dan. Postoperativni tok zahteva bolničke uslove u trajanju od jednog dana.

3 LOOP (omčice) – Ovom intervencijom se otklanjaju promene koje se zovu displazije ili neoplazije, a skraćeno se obeležavaju sa CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija).To su stanja koja po svojoj genezi prethode karcinomu, te njihovim ukljanjanjem sprečavamo nastanak istog.

Intervencija se sprovodi u opštoj anesteziji, traje nekoliko minuta a pacijenkinja je sposobna za svakodnevne obaveze već istog dana, i hospitalizacija nije neophodna.

Dobijeni isečak tkiva se pošalje na patohistološki pregled. Od ovog nalaza zavisi da li je LOOP definitivna procedura ili se mora ponoviti ili sleduje neka od radikalnijih intervencija.
reproduktivni-sistem-kod-zena-poliklinika-Multimedika

4Eksplorativna kiretaža je intervencija koja se radi kada je potreban materijal sa materice i grlića u cilju postavljanja definitivne dijagnoze kod produženih krvarenja, krvarenja u postmenopauzi i sl., ali i u svim nedovoljno jasnim situacijama. Intervencija se radi u opštoj anesteziji, traje oko 15 min, a u bolnici se ostaje svega 1-2h.

5 Biopsija grlića materice- Intervencija kojom se uzima uzorak tkiva sa sumnjivih mesta na grliću materice, a koja u predhodno otkrivena kolposkopskim pregledom.

6 Polipektomija kanala grlića materice – predstavlja intervenciju kojom se uklanja polip iz kanala grlića materice.Dobijeni isečak tkiva se pošalje na patohistološki pregled. Intervencija se radi u opštoj ili lokalnoj anesteziji, traje oko 15 min, a u bolnici se ostaje svega 1-2h. 

7 Punkcija ciste – Ciste predstavljaju šupljine ispunjene tečnošću, koje se stvaraju na jajnicima ili oko njih usled poremećaja hormonalne ravnoteže u organizmu.Ukoliko cista ispunjava ultrazvučne i laboratorijske uslove (uredni tumor markeri) one se mogu punktirati.

Ovom intervencijom se transvaginalno ili transabdominalno prazni sadržaj ciste koji se potom šalje na citološke i bakteriološke preglede.

8 Uklanjanje kondiloma- Odluka o načinu uklanjanja kondiloma se donosi na osnovu njihovog izgleda, pozicije, rasporeda.Mogu se uklanjati lekovima, hirurškim putem, laserom ili radiotalasima.

9 Incizija Bartolinijeve žlezde – Za upalu Bartolinijeve železde je karakterističan otok, bolno osetljiv na dodir, a lečenje se sastoji u pražnjenju gnojnog sadržaja koji nastaje kao posledica upale.Intervencija se radi u opštoj anesteziji, traje oko 15 min, a u bolnici se ostaje svega 1-2h.

10 Sonohisterosalpingoskopija- predstavlja ultrazvučno ispitivanje morfologije cervikalnog kanala, šupljine materice, jajovoda i njihove prohodnosti, kao i periadneksalnih područija.Ovo je intervencija koja se radi kao jedna od metoda u dijagnostici steriliteta, a izvodi se između prvog i jedanaestog dana ciklusa, obično pre ovulacije.

11 Stavljanje i uklanjanje spirale- Intrauterini uložak (spirala) je jedan od vidova kontracepcije. Stavljanje i skidanje spirale se obavlja u toku  menstrualnog krvarenja.

12 Prekid trudnoće- je intervencija koja se obavlja na ženin zahtev ukoliko trudnoća nije starija od deset nedelja.Intervencija se obavlja u opštoj anesteziji, traje oko 15 min, a u bolnici se ostaje svega 1-2h. a potrebne su pripremne analize, kao i ultrazvučni pregled kojim se utvrđuje starost trudnoće.

U današnje vreme,raznim preventivnim pregledima,može se izbeći rak grlića materice,ciji je uzročnik humani papilom virus (HPV),koji se prenosi seksualni putem.

Morate imati na umu da je ovo maligno oboljenje u potpunosti izlečivo,ali samo u slučaju otkrivanja u ranoj fazi,stoga jednostavni i redovni ginekološki pregledi su neophodni u sprečavanju ili ranom otkrivanju ove opake bolesti.

Neke od preventivnih mera su : redovno lečenje eventualnih ginekoloških infekcija,upotreba kondoma,manji broj partnera ,što kasnije stupanje u seksualne odnose.

Nedovoljno otporan,slab imunološki sistemje temelj za razvoj karcinoma.Zato bi trebalo na vreme eliminisati faktore rizika : pušenje,pre svega ; za jačanje imunološkog sistema,konzumirati hranu bogatu antioksidansima (voće i povrće koje je bogato vitaminom C).

Recimo,biljka ehinacea,jako pozitivno deluje na imuni sistem,a možete je uzimati u obliku kapi ili tableta.žene koje piji citostatike i kortikosteroide,zbog pada imunološkog sistema,podložnije su razvoju kancerogenih ćelija na grliću materice.

papa testDanašnja medicina znatno je napredovala,te se prevencija ove vrste infekcije može izvršiti vakcinacijom.Na našem trzištu mogu se naci vakcine („gardasil" i „cervarix"),koje skoro 100 % deluju protiv papiloma virusa tipa 16 i 18,koji su ,inače,najcesci uzročnici ( u čak 70 % slučajeva )raka ovog organa.Ova vakcinacija se preporučuje u periodu od 14. do 27. godine života ,jer je imuni odgovor kod mlađih žena bolji,odnosno organizam je tada u mogućnosti da ostvari veći broj antitela.

Sekundarna prevencija podrazumeva sve mere koje možemo učiniti da ako je do infekcije HPV-om i prekanceroznih promena došlo, da ih što pre dijagnostikujemo i učino sve da te promene zaustavimo u potpunosti. Tu spada pregled PAPA i HPV brisa i kolposkopski pregled.

PAPA bris je citološki pregled brisa grlića materice koji pregleda patolog mikroskopski, a bris uzima i nalaze tumači ginekolog. Treba ga početi kontrolisati jednom godišnje, počevši od 21. godine života ili 3 godine od početka seksualnih odnosa. Ako je nalaz sumnjiv nekim ženama se savetuju dodatne analize u cilju rane dijagnostike ovog oboljenja.
To su kolposkopija (metoda posmatranja specijalnim optičkim isntrumentom sa uveličanjem) i/ili biopsija vidljivih promena.
Ponekad kad je i kolposkopski nalaz sumnjiv radi se LOOP isecanje te promene i šalje se na patohisološki pregled.

Bris kontrola na postojanja infekcije HPVom ima ograničen značaj u prevenciji karcinoma grlića materice iz razloga što prisustvo ovog virusa ne znači obavezno razvijanje karcinoma. Imunitet žene može da izbaci virus iz organizma, i to se obično dešava u oko 70-80% slučajeva u roku od godinu dana od nastanka infekcije.

Prevencija raka grlića materica je imperativ svake, pa i naše ginekološke službe s toga u našoj specijalnoj ginekološkoj bolnici smo otvoreni za sva vaša pitanja, osim toga nudimo i mogućnost uzimanja brisa na HPV i PAPA brisa, kolposkopiju, mogućnost vakcinacije protiv HPV-a a kod sumnjivih nalaza i mogućnost da se uradi LOOP intervencija .

 

 

 

4d ultrazvuk4D ultrazvuk omogućuje vam da se tokom trudnoće što više približite bebi, upoznavajići čak i njen karakter, posmatrajući kako se ponaša, još u stomaku i kako ona zapravo izgleda.

Ultrazvuk u trudnoći omogućava praćenje svakoga detalja u toku razvoja Vaše bebe.

4D ultrazvukom je tehnološki najsavremeniji pregled koji obezbeđuje trodimenzionalni prikaz vaše bebe u datom momentu. Na taj način možete videti bebine pokrete, u sve 3 dimenzije u prostoru i to veoma realno.

Ovi pregledi se snimaju i svaka pacijentkinja dobija video zapis pregleda i/ili fotografije bebe.

Za svakog roditelja ova slika predstavlja, priznaćete, jako prijatno iznenađenje, jer su pokreti i izgled fetusa, veoma slični pokretima nerođene bebe, a kod nas je praksa da, u ovom prizoru, uživaju oba roditelja.

Video zapis će omogućiti budućim roditeljima da kod kuće posmatraju snimak svoje bebe,te na taj način ostvare posebnu međusobnu povezanost. Ponekad se lice bebe ili pokreti ne vide. Razlog tome može biti pozicija bebe, tj. kada je ona licem okrenuta ka kičmi majke.

Ukoliko ste trudni i voleli bi ste da vidite to malo, još nerođeno biće, 4D ultrazvuk pravi je izbor, jer se jasne i realne slike bebe mogu videti tokom cele trudnoće.

Bitno saznanje je da se u poslednjih 30 godina nije dokazala štetnost UZV ni za majku, niti bebu.

Pojam kontracepcije, osim kao metod zaštite od neželjene trudnoće, ima za cilj i prevenciju. Tačnije, kontracepcija podrazumeva niz metoda edukacije, savetovanja, koji će pojedincu-pre svega adolescentima omogućiti bliža i adekvatna saznanja. Za adolescente  je dobra edukacija naročito važna na početku njihovog seksualnog života.

kontracepcijaU polklinici Multimedika postoji savetovalište za reproduktivno zdravlje žena i mladih, gde vas čekaju odgovori na sva pitanja u vezi sa vašim zdravljem i kontracepcijom.

Možemo s` pravom predpostaviti da je zaštita od neželjene trudnoće - kontracepcija  (contraception; contra – protiv, i conception – začeće) stara koliko i čovečanstvo tj. čovek. To je osnovni i veoma bitan segment svakodnevnog života, kako na individualnom, tako i na planu društvene zajednice.

Kontraceptivi su čuvari resursa zdravstvene zaštite, na vreme prevenirajuci neplanirane trudnoće i njihove moguće neželjene zdravstvene posledice.

Ukoliko ste imali polni odnos bez adekvatne zaštite, a ne želite trudnoću, najefikasnije rešenje je pilula za jutro posle, koju bi trebalo popiti u roku od 72 sata.

Jedno od najidealnijih kontraceptivnih sredstava bi bio kondom, koji ujedno štiti i od polno prenosivih bolelsti. Ako imate stalnog partnera, adekvatnije zaštite od neželjene trudnoća, a ujedno želite i komfor i efikasnost, opredelite se za : spiralu Mirena, anti-bebi pilule ili pak vaginalni prsten, na vama je da izbor zaštite prilagodite vasem životnom dobu.

Na tržištu postoji toliko različitih metoda, stoga bi odabir odgovarajuće metode mogao izgledati kao jedan težak zadatak. Međutim uz samo nekoliko pitanja, zajedno ćemo doći do prave metode kontracepcije za Vas.

 

 

 

trudnica

ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA TRUDNOĆE

Svoju prvu primenu ultrazvučna dijagnostika našla je upravo u akušerstvu.

Prvi trimestar:

Već nakon 3 nedelje od oplodnje, ili nakon 5-7 dana od izostanka menstruacije,moguće je utvrditi trudnoću.

Postoje nekoliko bitnih razloga zbog kojih je važan prvi UZV pregled u trudnoći:

-da se utvrdi mesto trudnoće, tj. da li je trudnoća u materici ili van nje (što je nepoželjan nalaz),

-da se utvrdi vitalnost trudnoće,

-broj plodova i

-verovatni termin porođaja.

Ukoliko trudnoća protiče bez komplikacija, naredni UZV pregled potrebno je uraditi između 12 i 14. nedelje gestacijske starosti. Gestacijska starost trudnoće predstavlja „realnu starost" trudnoće, uvećanu za 2 nedelje. Tada se pregleda cela beba i traže se UZV markeri za urođena hromozomska oboljenja. Najvažniji marker je „nabor kože vrata". Što je nabor deblji, veća je verovatnoća da beba boluje od neke hromozomopatije ili srčane mane. U ovom periodu potrebno je, iz krvi trudnice uraditi koncentraciju biohemijskih supstanci koje potiču iz organizma bebe, a koji upotpunjuju izračunavanje rizika od hromozomskih anomalija.

- U drugom trimestru:

Biometrija ploda, srčana radnja ( frekvenca),pokreti ploda položaj i starost posteljice, količina plodove vode, dužina grlića materice.

- Drugi ekspertni UZV: proširena biometrija ploda, merenje velićine i procena izgleda moždanih struktura (malog mozga, moždanih komora, krvnih sudova), izgled lica, detaljan pregled srca (četvorošupljinski i petošupljinski prikaz, pregrade između komora i između pretkomora, izlazak velikih krvnih sudova (aorte i arterije pulmonalis).

- U trećem trimestru:

Biometrija ploda, položaj ploda, srčana radnja, pokreti ploda, izgled posteljice, količina plodove vode, dužina grlića.

RANO OTKRIVANJE UROĐENIH ANIOMALIJA PLODA

Presudni i osnovni imperativ ultrazvučne dijagnostike u trudnoći je otkrivanje anomalija ploda,a što se ranije otkriju, mogućnost završavanja takve trudnoće je veća, ako je anomalija ploda veoma teška.

Ukoliko su karakteristike anomalije takve  da je moguća hiruški korigovati iste, nakon porođaja, onda je smisao ranog otkrivanja što bolja priprema i planiranje porođaja u tercijalnom centru i planiranje adekvatnog tretmana novorođenčeta, kao i psihološka priprema roditelja.

Već smo napomenuli važnost pregleda između 12. i 14. nedelje,radi eventualnog ranog otkrivanja nepravilnosti ploda. Tokom tog pregleda precizno se uočavaju glava, telo i ekstremiteti. Detaljno se sagledava sadržaj lobanje, kao i izgled lica ploda. U predelu trupa uočava se srce koje ritmično kuca sa frekvencom od 120-160 u min. Ispod srca vidi se dijafragma koja odvaja grudnu od trbušne duplje. U trbušnoj duplji posmatra se postojanje želuca i mokraćne bešike. Na ekstremitetima se uočavaju gornji, srednji i donji segment (šaka i stopalo). Za svaki segment je karakterističan broj i izgled kostiju kao i njihov međusobni odnos. Potom se posmatraju konture kičmenog stuba kao i prednjeg trbušnog zida, koje bi trebale da budu intaktne, tj. zatvorene. U pupčanoj vrpci jasno se vide 3 krvna suda, 2 arterije i jedna vena. Posebnom tehnikom (color doppler) proučava se protok krvi kroz pojedine krvne sudove ploda. 

Poseban značaj ultrazvučnog pregleda u ovom periodu jeste merenje debljine kožnog nabora u predelu vrata ploda. Ovaj nabor kod zdravih beba je oko 1mm. Što je nabor deblji, veća je verovatnoća da beba boluje od nekog urođenog oboljenja (pre svega Daunov sindrom, srčane mane itd). Merenje kožnog nabora vrata ploda nije dijagnostički test, tj. na ovaj način se ne postavlja dijagnoza ovih oboljenja, nego se samo postavlja sumnja koja se drugim, dodatnim testovima potvrđuje ili opovrgava.

Jedan od dopunskih testova je biohemijska analiza krvi na jedinjenja koja se nalaze u krvi trudnice. Koncentracije ovih jedinjenja, zajedno sa debljinom vratnog nabora i starošću majke su u direktnom odnosu sa zdravljem bebe. Odnosno, na osnovu ovih parametara izračunava se verovatnoća da plod ima neku od hromozomskih oboljenja. Ako je verovatnoća da je beba obolela veća od rizika da dođe do pobačaja u toku vađenja uzorka plodove vode, onda se preporučuje konsultacija sa genetičarom.

Drugi, veoma važan period za otkrivanje anomalija ploda je period između 20. i 24. nedelje starosti trudnoće. U ovom periodu detaljno se pregleda izgled mozga bebe, kao i građa i rad srca. Od značaja je pregledati i bubrege bebe koji su u ovom periodu uočljivi.

3D i 4D ULTRAZVUČNI PREGLED

Tehnologije savremenog doba je toliko usavršila UZV aparate,da oni sada imaju mogućnost detaljnog prikaza ploda u 3 dimenzije i to u funkciji vremena ,što predstavlja 4. dimenziju. Tako su nam omogućili da se upoznamo sa bebom,pre nego sto se rodi. Ovi pregledi se snimaju i svaka pacijentkinja dobija video zapis pregleda i/ili fotografije bebe. Trudnoća i porođaj su najlepši momenti u životu žene. Uz pomoć savremenog 3D i 4D ultrazvuka u mogućnosti smo da vidimo kako beba izgleda,kakve pokrete pravi,na koga liči i sto je jako važno, sve to mozemo pratiti tokom čitave trudnoće.

KARDIOTOKOGRAFIJA (CTG)

Grafički prikaz srčanog rada bebe u toku trudnoće naziva se kardiotokografija. Ovo ispitivanje se radi nakon 34. nedelje starosti trudnoće, a posle 36. nedelje ovaj pregled je preporučljiv svim budućim mamama, svakih 7 dana do porođaja.

 

Pošaljite zahtev

Popinite ovaj formular da zakažete pregled. Kontaktiraćemo Vas preko e-mail adrese.

5 + 12 = ?

Mi brinemo o vašem zdravlju

Ginekologija. Ginekologija je grana medicine koja se bavi dijagnostikom i lečenjem bolesti ženskog reproduktivnog sistema. Naziv ginekologije potiče od grčkih reči „gine"'-žena i „logos"-nauka, tako da je ginekologija u bukvalnom prevodu nauka o ženama. Moderna ginekologija je usko povezana sa akušerstvom te proučava i prati promene u ženskom telu vezane zatrudnoću i porođaj, od momenta začeća do kraja postpartalnog perioda.

hot clinicUrologija je grana kliničke medicine koja se bavi etiologijom, patogenezom i dijagnostikom oboljenja urinarnog trakta kod muškaraca i kod žena, kao i reproduktivnim organima kod muškaraca.

Interna medicina bavi se proučavanjem, lečenjem i sprečavanjem unutrašnjih bolesti (bolesti srca, krvi i krvnih sudova, organa za varenje, pluća i dr.).

Opširnije...

 

Radno vreme

Ponedeljak - petak

08.00 - 21.00

Subotom

08.00 - 15.00

Posetite nas

mapDrinčićeva 27, Kruševac, Srbija

 

map037.35.00.777