037.35.00.777  062.443.010

4d ultrazvuk300

trudnica300

kontracepcija300

Unutrašnjost materice i karlice se,ponekad,ne može dovoljno sagledati ,ginekološkim pregledom, ultrazvukom i rentgenom. Kod takvih slučajeva potrebno je uraditi određene ginekološke intervencije,one se zovu invazivne dijagnostičke procedure. Tu spadaju: laparaskopija i histeroskopija. To znači da se pacijentkinje, pored lekovima, tretiraju i hiruškim procedurama. One se se mogu sprovoditi u isto vreme kada i navedene dijagnostičke procedure.To su minimalno invazivne metode,koje znatno olakšavaju kako pacijentima tako i lekarima jer se brže, lakše i sa mnogo manjim rizikom dolazi do željene dijagnoze i efekta.

1Histroskopija je endoskopska metoda kojom se uz pomoć tankih optičkih instrumenata i svetala ulazi u materičnu duplju,pregleda se materična šupljina i po potrebi odstranjuju patološki nalazi.

Napretkom tehničkih disciplina, konstruisan je današnji histeroskop prečnika 4 mm dužine 300 mm sa priključkom za hladno svetlo i kameru težine 50 – 60g , kojom se slika prenosi na ekran uvećana od 10 -150 puta.

U matericu se ubacuje tečnost ili gas CO2 radi širenja i boljeg prikaza. Intervencija se radi u opštoj ili u  lokalnoj anesteziji .

Nakon dilatacije grlića materice uvodi se resectoskop (insrument za operacije) sa optikom u materičnu duplju pod kontrolom kamere.

Uz pomoć optike i svetla sagleda se materična duplja i uočene promene : urodjene pregrade, miomi, polipi, hiperplastični endometri, karcinom, zaostale spirale.

2 Konizacija grlića materice – predstavlja intervenciju kojom se uklanja konus grlića materice kod premalignih lezija i početnih oblika karcinoma koji se stručno zove;carcinoma in situe.

To je terapijska i dijagnostička procedura. Operacija traje oko sat vremena, za pripremu je potreban jedan dan. Postoperativni tok zahteva bolničke uslove u trajanju od jednog dana.

3 LOOP (omčice) – Ovom intervencijom se otklanjaju promene koje se zovu displazije ili neoplazije, a skraćeno se obeležavaju sa CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija).To su stanja koja po svojoj genezi prethode karcinomu, te njihovim ukljanjanjem sprečavamo nastanak istog.

Intervencija se sprovodi u opštoj anesteziji, traje nekoliko minuta a pacijenkinja je sposobna za svakodnevne obaveze već istog dana, i hospitalizacija nije neophodna.

Dobijeni isečak tkiva se pošalje na patohistološki pregled. Od ovog nalaza zavisi da li je LOOP definitivna procedura ili se mora ponoviti ili sleduje neka od radikalnijih intervencija.
reproduktivni-sistem-kod-zena-poliklinika-Multimedika

4Eksplorativna kiretaža je intervencija koja se radi kada je potreban materijal sa materice i grlića u cilju postavljanja definitivne dijagnoze kod produženih krvarenja, krvarenja u postmenopauzi i sl., ali i u svim nedovoljno jasnim situacijama. Intervencija se radi u opštoj anesteziji, traje oko 15 min, a u bolnici se ostaje svega 1-2h.

5 Biopsija grlića materice- Intervencija kojom se uzima uzorak tkiva sa sumnjivih mesta na grliću materice, a koja u predhodno otkrivena kolposkopskim pregledom.

6 Polipektomija kanala grlića materice – predstavlja intervenciju kojom se uklanja polip iz kanala grlića materice.Dobijeni isečak tkiva se pošalje na patohistološki pregled. Intervencija se radi u opštoj ili lokalnoj anesteziji, traje oko 15 min, a u bolnici se ostaje svega 1-2h. 

7 Punkcija ciste – Ciste predstavljaju šupljine ispunjene tečnošću, koje se stvaraju na jajnicima ili oko njih usled poremećaja hormonalne ravnoteže u organizmu.Ukoliko cista ispunjava ultrazvučne i laboratorijske uslove (uredni tumor markeri) one se mogu punktirati.

Ovom intervencijom se transvaginalno ili transabdominalno prazni sadržaj ciste koji se potom šalje na citološke i bakteriološke preglede.

8 Uklanjanje kondiloma- Odluka o načinu uklanjanja kondiloma se donosi na osnovu njihovog izgleda, pozicije, rasporeda.Mogu se uklanjati lekovima, hirurškim putem, laserom ili radiotalasima.

9 Incizija Bartolinijeve žlezde – Za upalu Bartolinijeve železde je karakterističan otok, bolno osetljiv na dodir, a lečenje se sastoji u pražnjenju gnojnog sadržaja koji nastaje kao posledica upale.Intervencija se radi u opštoj anesteziji, traje oko 15 min, a u bolnici se ostaje svega 1-2h.

10 Sonohisterosalpingoskopija- predstavlja ultrazvučno ispitivanje morfologije cervikalnog kanala, šupljine materice, jajovoda i njihove prohodnosti, kao i periadneksalnih područija.Ovo je intervencija koja se radi kao jedna od metoda u dijagnostici steriliteta, a izvodi se između prvog i jedanaestog dana ciklusa, obično pre ovulacije.

11 Stavljanje i uklanjanje spirale- Intrauterini uložak (spirala) je jedan od vidova kontracepcije. Stavljanje i skidanje spirale se obavlja u toku  menstrualnog krvarenja.

12 Prekid trudnoće- je intervencija koja se obavlja na ženin zahtev ukoliko trudnoća nije starija od deset nedelja.Intervencija se obavlja u opštoj anesteziji, traje oko 15 min, a u bolnici se ostaje svega 1-2h. a potrebne su pripremne analize, kao i ultrazvučni pregled kojim se utvrđuje starost trudnoće.

Pošaljite zahtev

Popinite ovaj formular da zakažete pregled. Kontaktiraćemo Vas preko e-mail adrese.

5 + 12 = ?

Mi brinemo o vašem zdravlju

Ginekologija. Ginekologija je grana medicine koja se bavi dijagnostikom i lečenjem bolesti ženskog reproduktivnog sistema. Naziv ginekologije potiče od grčkih reči „gine"'-žena i „logos"-nauka, tako da je ginekologija u bukvalnom prevodu nauka o ženama. Moderna ginekologija je usko povezana sa akušerstvom te proučava i prati promene u ženskom telu vezane zatrudnoću i porođaj, od momenta začeća do kraja postpartalnog perioda.

hot clinicUrologija je grana kliničke medicine koja se bavi etiologijom, patogenezom i dijagnostikom oboljenja urinarnog trakta kod muškaraca i kod žena, kao i reproduktivnim organima kod muškaraca.

Interna medicina bavi se proučavanjem, lečenjem i sprečavanjem unutrašnjih bolesti (bolesti srca, krvi i krvnih sudova, organa za varenje, pluća i dr.).

Opširnije...

 

Radno vreme

Ponedeljak - petak

08.00 - 21.00

Subotom

08.00 - 15.00

Posetite nas

mapDrinčićeva 27, Kruševac, Srbija

 

map037.35.00.777