037.35.00.777  062.443.010

4d ultrazvuk300

trudnica300

kontracepcija300

U današnje vreme,raznim preventivnim pregledima,može se izbeći rak grlića materice,ciji je uzročnik humani papilom virus (HPV),koji se prenosi seksualni putem.

Morate imati na umu da je ovo maligno oboljenje u potpunosti izlečivo,ali samo u slučaju otkrivanja u ranoj fazi,stoga jednostavni i redovni ginekološki pregledi su neophodni u sprečavanju ili ranom otkrivanju ove opake bolesti.

Neke od preventivnih mera su : redovno lečenje eventualnih ginekoloških infekcija,upotreba kondoma,manji broj partnera ,što kasnije stupanje u seksualne odnose.

Nedovoljno otporan,slab imunološki sistemje temelj za razvoj karcinoma.Zato bi trebalo na vreme eliminisati faktore rizika : pušenje,pre svega ; za jačanje imunološkog sistema,konzumirati hranu bogatu antioksidansima (voće i povrće koje je bogato vitaminom C).

Recimo,biljka ehinacea,jako pozitivno deluje na imuni sistem,a možete je uzimati u obliku kapi ili tableta.žene koje piji citostatike i kortikosteroide,zbog pada imunološkog sistema,podložnije su razvoju kancerogenih ćelija na grliću materice.

papa testDanašnja medicina znatno je napredovala,te se prevencija ove vrste infekcije može izvršiti vakcinacijom.Na našem trzištu mogu se naci vakcine („gardasil" i „cervarix"),koje skoro 100 % deluju protiv papiloma virusa tipa 16 i 18,koji su ,inače,najcesci uzročnici ( u čak 70 % slučajeva )raka ovog organa.Ova vakcinacija se preporučuje u periodu od 14. do 27. godine života ,jer je imuni odgovor kod mlađih žena bolji,odnosno organizam je tada u mogućnosti da ostvari veći broj antitela.

Sekundarna prevencija podrazumeva sve mere koje možemo učiniti da ako je do infekcije HPV-om i prekanceroznih promena došlo, da ih što pre dijagnostikujemo i učino sve da te promene zaustavimo u potpunosti. Tu spada pregled PAPA i HPV brisa i kolposkopski pregled.

PAPA bris je citološki pregled brisa grlića materice koji pregleda patolog mikroskopski, a bris uzima i nalaze tumači ginekolog. Treba ga početi kontrolisati jednom godišnje, počevši od 21. godine života ili 3 godine od početka seksualnih odnosa. Ako je nalaz sumnjiv nekim ženama se savetuju dodatne analize u cilju rane dijagnostike ovog oboljenja.
To su kolposkopija (metoda posmatranja specijalnim optičkim isntrumentom sa uveličanjem) i/ili biopsija vidljivih promena.
Ponekad kad je i kolposkopski nalaz sumnjiv radi se LOOP isecanje te promene i šalje se na patohisološki pregled.

Bris kontrola na postojanja infekcije HPVom ima ograničen značaj u prevenciji karcinoma grlića materice iz razloga što prisustvo ovog virusa ne znači obavezno razvijanje karcinoma. Imunitet žene može da izbaci virus iz organizma, i to se obično dešava u oko 70-80% slučajeva u roku od godinu dana od nastanka infekcije.

Prevencija raka grlića materica je imperativ svake, pa i naše ginekološke službe s toga u našoj specijalnoj ginekološkoj bolnici smo otvoreni za sva vaša pitanja, osim toga nudimo i mogućnost uzimanja brisa na HPV i PAPA brisa, kolposkopiju, mogućnost vakcinacije protiv HPV-a a kod sumnjivih nalaza i mogućnost da se uradi LOOP intervencija .

 

 

 

Pošaljite zahtev

Popinite ovaj formular da zakažete pregled. Kontaktiraćemo Vas preko e-mail adrese.

5 + 12 = ?

Mi brinemo o vašem zdravlju

Ginekologija. Ginekologija je grana medicine koja se bavi dijagnostikom i lečenjem bolesti ženskog reproduktivnog sistema. Naziv ginekologije potiče od grčkih reči „gine"'-žena i „logos"-nauka, tako da je ginekologija u bukvalnom prevodu nauka o ženama. Moderna ginekologija je usko povezana sa akušerstvom te proučava i prati promene u ženskom telu vezane zatrudnoću i porođaj, od momenta začeća do kraja postpartalnog perioda.

hot clinicUrologija je grana kliničke medicine koja se bavi etiologijom, patogenezom i dijagnostikom oboljenja urinarnog trakta kod muškaraca i kod žena, kao i reproduktivnim organima kod muškaraca.

Interna medicina bavi se proučavanjem, lečenjem i sprečavanjem unutrašnjih bolesti (bolesti srca, krvi i krvnih sudova, organa za varenje, pluća i dr.).

Opširnije...

 

Radno vreme

Ponedeljak - petak

08.00 - 21.00

Subotom

08.00 - 15.00

Posetite nas

mapDrinčićeva 27, Kruševac, Srbija

 

map037.35.00.777